top of page

MediQuality : "Geen polis omdat iemand een mentaal probleem heeft ? Kan niet." (Belgische


BRUSSEL 01/09 - De Belgische Federatie van Psychologen reageert daarmee op berichtgeving dat verzekeringsmaatschappijen mentale problemen gebruiken als reden om mensen bepaalde polissen te weigeren of nog erger, niet tussen te komen in vb. dure hospitalisaties. “Onaanvaardbaar”, vindt Koen Lowet: “mentale problemen zijn even alledaags als een gebroken arm. We gaan mensen daarvoor toch niet uitsluiten van een verzekering?” De BFP doet een aantal concrete voorstellen.

De BFP ziet enkele belangrijke oorzaken voor de verzekeringsproblematiek. Allereerst is er de algemene onwetendheid over mentale problemen. "Mensen denken nog steeds dat een psychisch probleem iets uitzonderlijks is, dat je letterlijk gek aan het worden bent. Dat klopt uiteraard helemaal niet, maar net daarom is het zo jammer dat verzekeringsmaatschappijen dit hanteren als exclusiecriterium. Dit zal er net voor zorgen dat mensen hun mentale problemen nog meer gaan verzwijgen", foetert Lowet.

Ten tweede is er de hoge kostprijs van mentale behandelingen. Een opname in een psychiatrische voorziening kost algauw zo'n 3000 euro per maand. "En dit is nog steeds één van de meest gebruikte behandelingen aangezien deze terugbetaald worden door het RIZIV en aanvullende hospitalisatieverzekeringen. De minder courante, ambulante behandeling bij de psycholoog kost slechts zo'n 500 à 1000 euro per maand. Het is dan ook veel interessanter voor verzekeringsmaatschappijen om zich te richten op de ambulante markt en hiervoor nieuwe producten te ontwikkelen in plaats van allerlei exclusiecriteria te zoeken," denkt Lowet.

Hij is ervan overtuigd dat hiervoor een grote interesse is van zowel de particulier als van de bedrijven. "Veel mensen die nu op consult gaan bij een zelfstandige psycholoog betalen die behandeling nu quasi volledig uit eigen zak. Zij zullen zeker geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid van om zich hiervoor te laten verzekeren. Wanneer we kijken naar de enorme stijging in langdurig absenteïsme, omwille van mentale problemen, dan zullen werkgevers ook bereid zijn om te investeren in behandelingen om hun werknemers sneller terug aan het werk te krijgen."

Lowet doet drie concrete voorstellen om deze wantoestanden te vermijden:

  1. "Allereerst moet de overheid voorzien in wetgeving die dergelijke discriminatie onmogelijk moet maken. We moeten een psychisch probleem echt beschouwen als een normaal gegeven dat ieder van ons kan overkomen.

  2. De overheid moet dringend werk maken van een betere financiering van de geestelijke gezondheidszorg en een beleid voeren dat ons moet wegvoeren van de dure ziekenhuisopnames. Investeren in psychologische behandelingen kan hiertoe een belangrijke bijdrage leveren.

  3. Wij moeten dringend in overleg gaan met de verzekeringssector om hen beter uit te leggen wat een psychisch probleem is en wat de behandelingsmogelijkheden zijn. Er liggen hier zeker nog interessante mogelijkheden te verkennen voor zowel de zorgverstrekkers, de patiënten als de verzekeraars zelf. Wij zullen hiervoor alvast het initiatief nemen. "

Bron : MediQuality, 1 september 2015

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page