Ombudsman Verzekeringen rapporteert toenemend aantal klachten, wetgever volgt niet
De Ombudsman van de Verzekeringen noteerde vorig jaar een toenemend aantal klachten over het aanslepen van verzekeringsdossiers. Nochtans moet de verzekeraar die binnen een redelijke - soms ook wettelijk opgelegde - termijn afhandelen.
Wie geconfronteerd wordt met een schadegeval, is soms niet te spreken over de manier waarop zijn dossier wordt opgevolgd. De Ombudsman van de Verzekeringen kreeg vorig jaar meer klachten over het gebrek aan informatie en de afhandelingstermijnen. Die klachten komen vooral op de proppen bij brand- en autoverzekeringen, maar ook bij rechtsbijstands- en levensverzekeringen. Dankzij de tussenkomst van de Ombudsman kende 63 procent van die dossier een gunstige afloop. Toch kunt u maar beter geïnformeerd zijn over de termijnen die de verzekeringsondernemingen moeten respecteren.
Autoverzekering
Bent u het slachtoffer van een auto-ongeval, en is dat ongeval te wijten aan de fout van een andere bestuurder, dan is zijn verzekeringsmaatschappij verplicht om de schade te vergoeden. Meestal handelen de verzekeraars die schadedossiers onderling af.
Maar het gebeurt dat het slachtoffer zich rechtstreeks richt tot de verzekeringsonderneming van de aansprakelijke bestuurder. Die moet dan binnen drie maanden reageren op het verzoek tot schadevergoeding.
Twee pistes zijn dan mogelijk. Wordt de aansprakelijkheid en de schade niet betwist, dan moet de maatschappij u binnen drie maanden een redelijk voorstel tot schadevergoeding bezorgen of al een voorschot overmaken. Gebeurt dat niet, dan kan het slachtoffer een intrest vragen gelijk aan de wettelijke intrestvoet van 2,5 procent. Die intrest wordt berekend op het bedrag dat de verzekeraar u uitbetaalt en begint te lopen vanaf het verstrijken de termijn van drie maanden tot op de dag dat u de betaling ontvangt.
Meestal handelen de verzekeraars de autoschadedossiers onderling af.
Wordt de aansprakelijkheid wel betwist, dan moet de verzekeringsmaatschappij u daarvan binnen drie maanden op de hoogte brengen. Dat geldt ook als de schade nog niet helemaal vaststaat. De wetgever oordeelde dat het slachtoffer binnen die termijn hoort te weten waar hij aan toe is.
Respecteert de verzekeraar die termijn niet, dan moet hij u een schadevergoeding betalen van 250 euro per dag vertraging. Die vertraging kan de verzekeraars duur te staan komen. Zo werd Touring Verzekeringen vorig jaar veroordeeld tot het betalen van 20.750 euro omdat het de termijn van drie maanden met 83 dagen had overschreden.
Brandverzekering
Ook als u een brandverzekering afsloot en brand-, storm- of waterschade leed, hebt u recht op een afhandeling binnen een wettelijk vastgelegde termijn. De EXpert aangesteld door uw brandverzekeraar moet de schade binnen een termijn van 90 dagen volgend op de schadeaangifte begroten. De verzekeringsmaatschappij beschikt vervolgens over een maand om het minimumbedrag van de schadevergoeding uit te betalen. Als de verzekeraar zich niet aan die termijnen houdt, moet hij u intresten betalen. De gehanteerde intrestvoet is het dubbele van de wettelijke intrestvoet, dus 5 procent.
De Ombudsman, Josette Van Elderen, pleit trouwens voor de invoering van een bedenktijd als de EXpert, aangesteld door de verzekeringsmaatschappij, de verzekerde een schatting van de schade voorlegt. Want zodra de verzekerde zo’n minnelijke schatting heeft ondertekend, komt hij er niet meer onderuit. Het gaat dan om een contract waaraan zowel de verzekeringsmaatschappij als de verzekerde gehouden is. Het gebeurt namelijk vaak dat de verzekerden sommige punten van het ondertekende akkoord nadien toch nog betwisten. De Ombudsman is daarom voorstander van de invoering van een bedenktijd van 14 dagen.
Levensverzekering
De Ombudsman kreeg ook veel vragen over de uitkeringstermijnen als een levensverzekering op einddatum komt. Die vragen worden vaak gesteld door de begunstigden van een schuldsaldoverzekering. Ze rekenen op de uitkering van het kapitaal om het woonkrediet verder af te kunnen betalen. Blijven de maandelijkse aflossingen uit, dan rekenen de banken immers intresten aan. Om de uitkering van een levensverzekering te ontvangen, moeten flink wat formaliteiten vervuld worden. Er moet een attest van overlijden voorgelegd worden enzovoort.
De wetgever bepaalt hier geen strikte termijnen waarbinnen de maatschappij het verzekerde bedrag moet uitkeren. Wel zal de Ombudsman in dit geval nagaan of de verzekeraar de vereffeningsformaliteiten binnen een redelijke termijn actief heeft opgevolgd. Wat die redelijke termijn precies inhoudt, hangt af van de omstandigheden. In twee derde van de dossiers leidde de tussenkomst van de Ombudsman tot een minnelijke oplossing.
Rechtsbijstand
Tot SLOT blijft de Ombudsman klachten ontvangen over de trage afhandeling van het schadedossier als iemand een polis rechtsbijstand onderschreef. Voor de polissen rechtsbijstand zijn ook geen wettelijke termijnen vastgelegd waarbinnen de verzekeraar het dossier moet afhandelen. In de praktijk zou dat voor de verzekeringsondernemingen een onmogelijke opgave worden. Is er een strafonderzoek geopend, dan moeten de verzekeringsmaatschappijen wachten tot het parket het strafonderzoek heeft afgerond. Eerder kunnen ze het strafdossier niet raadplegen.
Dat is al jaren een belangrijke oorzaak van de vertraging in het beheer. De klacht komt stelselmatig terug. Daarom pleit de Ombudsman voor overleg tussen de verzekeringssector en de gerechtelijke instanties. Dat overleg moet leiden tot ‘een versnelde en vereenvoudigde toegangsprocedure tot het strafdossier voor de verzekeraars’.
Bron: http://www.tijd.be/netto/verzekeren/Trage_afhandeling_verzekeringsdossiers_frustreert_consument.9628861-1629.art?ckc=1