Verzekeringsmaatschappijen en controle artsen FOD moeten bij wet ALLE medische verslagen aan u overm
Een medisch dossier komt voor een rechtbank als het voor een verzekering duidelijk is dat er sprake is van blijvende letsels en als er een weigering bestaat om terzake de verantwoordelijkheid op te nemen.
Een controle arts die letsels vaststelt, noteert deze in een medisch verslag. In de praktijk weigeren verzekeringen om deze medische verslagen over te maken aan het slachtoffer. Met reden, want ze bewijzen doorgaans de erkenning van het letsel.
Een deskundigenverslag dat tot stand komt zonder rekening te houden met ALLE medische verslagen, kan per definitie niet objectief en onpartijdig zijn.
Weigeren om ALLE stukken uit het medisch dossier over te maken, druist in tegen artikel 8, § 2 en artikel 9 van de Wet op de Rechten van de patiënt. De Orde Van Geneesheren, met nauwe banden met verzekeringsmaatschappijen, deed haar best om deze wet te laten omzeilen voor verzekeringsartsen, maar slaagde niet in haar opzet.
Dit werd bijkomend bevestigd in het parlement en door Minister Aelvoet, zoals blijkt uit onderstaand advies en voetnoot :
Het besluit van het advies is duidelijk:
Wettelijk gezien zijn zowel de raadsgeneesheer van een verzekeringsmaatschappij (…) als de gerechtelijk expert (…) onderworpen aan de wet betreffende de rechten van de patiënt. (…)
De patiënt heeft op zijn verzoek recht op toegang tot het geheel van het dossier opgesteld door de raadsgeneesheer/controleur/expert en dit zonder beperking. (…)
Het recht op informatie (…) mag zeker niet omzeild worden op het gebied van de expertise- en controlegeneeskunde.