top of page

1 miljoen euro schadevergoeding: te veel of te weinig ?

Het vonnis dat aan Bram Sanders 1 miljoen euro toekende, wekt hoop bij slachtoffers van ongevallen dat er wél nog eerlijke rechters bestaan. Tegenstanders vinden 1 miljoen euro veel te veel en een gevaarlijk precedent.

Wij vinden 1 miljoen euro te weinig. We leggen ook uit waarom.

Bram Sanders was nog geen 20 jaar oud toen zijn leven en zijn toekomst overhoop gegooid werd. Stel dat hij 80 jaar oud wordt. Dan krijgt hij zgz. 16.666 euro per jaar, of 1.388 euro per maand.

Dat is een peulschil met het loon dat hij als profvoetballer verdiend zou kunnen hebben. Bovendien zal hij blijvend pijn en last hebben van zijn letsels, vooral van het hersenletsel dat hij opliep. Normale relaties onderhouden zal altijd moeilijk zijn door zijn beperkte belastbaarheid en hoge prikkelbaarheid (snel kwaad worden). Voor de rest van zijn leven zal hij veel gevoeliger zijn aan stress dan andere mensen. Daarnaast zit hij levenslang met medische kosten (bril, sneller ziek, lagere immuniteit, sneller moe). Wil hij zijn klachten verminderen, dan heeft hij in principe nood aan biofeedback behandeling, supplementen allerhande. Deze worden niet terugbetaald door de ziekenfondsen en zijn duur. De kans is groot dat hij eerder zal sterven dan het gemiddelde. Hoe vergoed je iemand voor ieder jaar van zijn of haar leven dat hij of zij verliest ? Hoe vergoed je iemand voor een serieus verminderde levenskwaliteit, voor de rest van zijn of haar leven ? Los van het feit, dat dromen onbetaalbaar zijn. Er kan geen geldelijke waarde geplakt worden op het verlies van het realiseren van zijn droom: profvoetballer worden. Daarvoor alleen al, zou 1 miljoen euro nog niet genoeg zijn.

Bij geen enkele van de slachtoffers waar we mee in contact kwamen of zijn, is geld van belang. Wel willen slachtoffers hun leven van voor het ongeval terug. Kunnen reizen, uitgaan, lachen met vrienden en familie, genieten van het leven, hun hobby's uitoefenen, de job waar ze van houden. Allemaal zaken, die niet in geld uit te drukken zijn. Maar bovenal: terug een goede gezondheid hebben, energie hebben, zich goed voelen in hun vel.

Het menselijk aspect blijft ondergewaardeerd in de begroting van letselschade.

Meer dan 1 miljoen euro. Zoveel krijgt Bram Sanders (25), zoon van ex-Rode Duivel Koen, als schadevergoeding nadat een dronken bestuurder hem 6,5 jaar geleden aanreed. "Maar ik zou al dat geld meteen afgeven om weer te kunnen voetballen."

Die aanrijder heeft het leven van mijn zoon onomkeerbaar veranderd

Vader Koen Sanders (52)

Net als zijn vader Koen Sanders (52) - ex-speler van KV Mechelen en Club Brugge - kon ook Bram uit Jabbeke aardig tegen een bal trappen. Tot de droom van een eigen voetbalcarrière op 20 augustus 2008 aan diggelen geslagen werd. Rond 6 uur 's morgens was de 19-jarige Bram samen met enkele vrienden te voet op de terugweg van een fuif. Op amper een kilometer van het huis van de familie Sanders reed Bruggeling Alexander M. in op de jongeren. Bram deelde het zwaarst in de klappen: hij raakte zwaargewond aan het hoofd en brak een nekwervel. Hij zweefde zelfs een tijd tussen leven en dood. "Pas na drie weken coma werd ik wakker", vertelt hij. Sinds het ongeval lijdt de jongeman aan dubbelzicht. Hij loopt ook een risico op epilepsieaanvallen en is voor 65% blijvend arbeidsongeschikt. Ondertussen werkt hij zo'n drie jaar als magazijnier in een doe-het-zelfzaak. "Maar ik had veel meer in mijn mars", zegt de jongeman. Vader Koen knikt. "Die aanrijder heeft het leven van mijn zoon onomkeerbaar veranderd. Hij was een prima voetballer die zéker in provinciale had kunnen spelen. Bovendien is zijn karakter niet meer hetzelfde. Hij wordt sneller kwaad, hoewel hij dat soms niet zo bedoelt."

Bron : http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2240892/2015/03/05/Zoon-ex-Rode-Duivel-krijgt-1-miljoen-na-dronken-ongeval.dhtml

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page