Nederlandse politici, advocaten, slachtofferorganisaties, rechtbanken voeren veel actiever beleid te
In eerder verschenen artikels kon u al lezen hoe de Nederlandse rechters de bedrogpraktijken van verzekeringen en koopbare gerechtsdeskundigen omzeilen door de aanstelling van geneesheren-gerechtsdeskundigen te weigeren of door hun medisch verslag te negeren en het standpunt van de mutualiteiten volgen voor de begroting van de arbeidsongeschiktheid.
Ook op het vlak van letselschade advocaten is er meer duidelijkheid voor de slachtoffers. De letselschade advocaten hebben zich verenigd : www.lsa.nl.
Zo is het voor slachtoffers gemakkelijker om een gespecialiseerd advocaat te vinden. In België is dat kiezen met de natte vinger. Slachtoffers hebben doorgaans geen flauw idee van het belang van een ervaren letselschade advocaat, evenmin kunnen ze ergens informatie vinden over wie hierin gespecialiseerd is. Evenmin is duidelijk welke advocaten in hoofdzaak voor verzekeringsmaatschappijen werken en wie enkel voor slachtoffers optreedt.
Zo werd in Nederland bijvoorbeeld ook een 'Medische Paragraaf' opgesteld : een werkdocument met richtlijnen waar ook de belangenverdedigers van slachtoffers bij betrokken werden (zie hier : http://www.letselschademagazine.nl/letselschade-in-het-nieuws/slachtoffer-beter-geholpen-met-snellere-en-soepelere-afhandeling-na-ongeval
). Het doel is een snellere afhandeling van letselschade bekomen. Ook bestaat er sinds jaren een 'letselschaderaad' die publiek toegankelijke rapporten opstelt ( zie hier: http://www.deletselschaderaad.nl/library/repository/2009-05-14%20Rapport%20medisch%20beoordelings%20traject%20-%20concept%200%203%20_consultatie%20versie_.pdf). In België is er van enige transparantie geen sprake. Alles wordt bedisseld tussen verzekeringsartsen en de magistratuur - met hierin een soms kwalijke rol van universiteiten die op heden nog nooit standpunten van slachtoffers opnamen. Honderden mensen worden in België betaald om letselschade vorm te geven, terwijl de slachtoffers geen stem hebben.
In Nederland bestaan ook diverse commissies en werkgroepen rond letselschade. Zie hier : http://www.rechten.vu.nl/nl/Images/02%20De%20medische%20expertise%20bij%20personenschade_tcm22-54936.pdf