Medische omerta : "zwijgplicht" van de artsen
Onder de drogreden "collegialiteit" blijven heel wat wantoestanden in de medische sector in de doofpot.
Iedere arts die durft in te gaan tegen een andere arts, ook al staat vast dat die andere arts onethisch, onprofessioneel of onnauwkeurig gehandeld heeft, loopt het risico een sanctie op te lopen.
We merken dit ook bij de artsen die SMV ondersteunen : zij hebben uitdrukkelijk gevraagd hun naam geheim te houden. Hetgeen we respecteren.
De wet voorziet, dat in geval van fout, een mens een rechtsmiddel moet hebben om zich te verdedigen tegen deze fout.
De medische omerta maakt iedere verdediging van een slachtoffer onmogelijk. Dit geldt zowel voor medische fouten als voor gerechtelijke medische expertises. Met dit verschil, dat bij medische fout het een onopzettelijk feit betreft, en bij medische expertises het OPZETTELIJK en BEWUST verdraaien van de medische feiten betreft en mensen OPZETTELIJK schade toebrengt.
Het is tijd dat artsen, net als iedere andere mens, de verantwoordelijkheid voor hun daden effectief dragen.
BMJ 7 maart 2011 collegialiteit met disfunctionerende arts belangrijker dan patientveiligheid
Een belangrijk artikel in het prestigieuze British Medical Journal. Hierin wordt bevestigd dat artsen een disfunctionerende collega-arts de hand boven het hoofd houden en hem zijn gang laten gaan ten koste van de veiligheid van patienten. Het artikel zwijgt zelf over het feit dat slachtoffers van medische fouten structureel vrijwel geen eerlijke informatie en vrijwel geen herstelbehandeling krijgen, noch van de disfunctionerende arts, noch van zijn collega-artsen. Oorzaak is de zelfopgelegde collectieve zwijgplicht onder artsen: de medische omerta.
Bron : http://www.sin-nl.org/nieuws/bmj-7-maart-2011-collegialiteit-met-disfunctionerende-arts-belangrijker-dan-patientveiligheid/
Voorbeeld van medische blunder, omerta met verregaande gevolgen : AMPUTATIE hier : www.medischeblunder.be