top of page

De Kamer erkent GEBREK AAN TRANSPARANTIE inzake verzekeringsartsen - gerechtsdeskundigen

kamer.jpg

We vroegen aan ASSURALIA om bij de verzekeringsmaatschappijen de lijsten op te vragen van de artsen met wie zij werken om meer transparantie mogelijk te kunnen maken en in kaart te brengen welke gerechtsdeskundigen voor verzekeringsmaatschappijen werken.

ASSURALIA alsook de verzekeringsmaatschappijen zwijgen.

Schriftelijke vraag en antwoord nr : 0011 - Zittingsperiode : 53

AuteurPeter Logghe, VB

DepartementStaatssecretaris voor de Modernisering van de federale overheidsdienst Financiën, de Milieufiscaliteit en de Bestrijding van de fiscale fraude, toegevoegd aan de minister van Financiën

Sub-departementModernisering FOD Financiën

TitelVerzekeringsartsen en transparantie.

Datum indiening17/02/2011

TaalN

Vraag

Burgers komen, meer dan ze denken, in contact met verzekeringsartsen. Of het nu gaat om arbeidsongevallen, om verzekeringen lichamelijke ongevallen, of tal van andere verzekeringen, zowel bij het afsluiten van de polis - lichamelijke gesteldheid van de klant - als bij het afronden van schadegevallen, waarbij de lichamelijke toestand van het slachtoffer wordt getaxeerd: steeds opnieuw komt de verzekeringsarts op de proppen en berust de zware taak om de burger lichamelijk te "meten" op zijn schouders. 1. a) Werken verzekeringsmaatschappijen met een vaste lijst van verzekeringsartsen? b) Werken alle verzekeringsmaatschappijen op die manier? 2. a) Op welke manier wordt die lijst samengesteld? b) Werken alle verzekeringsmaatschappijen met dezelfde modaliteiten of voorwaarden waaraan de artsen moeten voldoen? 3. a) Wordt die lijst ook regelmatig aangepast, op jaarlijkse basis bijvoorbeeld? b) Bestaan hierover bepaalde wettelijke voorschriften die moeten worden voldaan? c) Quid na beroepsfouten? d) Quid na klachten? 4. a) Worden er bepaalde onverenigbaarheden weerhouden door de verzekeringsmaatschappijen? b) Mogen de verzekeringsartsen bijvoorbeeld in medische kringen of beroepsverenigingen leidinggevende functies uitoefenen? 5. a) Wie bepaalt de vergoeding van die artsen die voor verzekeringsmaatschappijen afspreken? b) Wordt die vergoeding bepaald door de verzekeringsmaatschappijen of liggen de tarieven wettelijk vast?

Status1 réponse normale - normaal antwoord

Publicatie antwoord B022

Publicatiedatum15/03/2011, 20102011

Antwoord

1. a) en b) Elke verzekeringsonderneming bepaalt vrij of ze met een vaste lijst van verzekeringsartsen werkt of niet. 2. a) Elke verzekeringsonderneming bepaalt vrij met welke verzekeringsartsen zij wil samenwerken. b) Zij komt met deze personen de voorwaarden en de modaliteiten van de samenwerking overeen. 3. a) en b) Artikel 95 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst regelt de afgifte van medische informatie door de adviserende arts aan de verzekeraar. Er bestaan geen andere wettelijke voorschriften in de wet op de landverzekeringsovereenkomst die de verdere samenwerking regelen tussen deze artsen en verzekeringsondernemingen. c) Beroepsfouten die artsen - bedienden maken wanneer ze optreden voor rekening van een verzekeringsonderneming, worden aan de verzekeringsonderneming toegerekend. Zelfstandige artsen staan zelf in voor hun fouten. d) Klachten tegen verzekeringsondernemingen kunnen worden neergelegd bij de Ombudsman der Verzekeringen. 4. a) Het staat de verzekeringsonderneming vrij om onverenigbaarheden af te spreken met de artsen die voor hun rekening optreden. b) Bij gebreke aan dergelijke afspraken mogen verzekeringsartsen leidinggevende functies in medische kringen of beroepsorganisaties uitoefenen. 5. De vergoeding van verzekeringsarts wordt in onderling overleg afgesproken met de verzekeringsonderneming die van zijn diensten gebruik maakt.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page