De Kamer erkent DRUK DOOR VERZEKERINGSMAATSCHAPPIJEN op slachtoffers maar VRAAG NAAR CONTROLE wordt
Bulletin nr : B154 - Schriftelijke vraag en antwoord nr : 1440 - Zittingsperiode : 53
AuteurJacqueline Galant, MR
DepartementVice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen
Sub-departementBinnenlandse Zaken
TitelPraktijken van verzekeringsmaatschappijen ten aanzien van de slachtoffers of de rechthebbenden van een ongeval met een derde. (MV 20907)
Datum indiening21/02/2014
TaalF
Publicatie vraag B154
Publicatiedatum31/03/2014, 20132014
Termijndatum28/03/2014
Vraag
Ik wil u ondervragen over de handelwijze van verzekeringsmaatschappijen bij een ongeval met een derde. Verwanten van slachtoffers van dergelijke ongevallen hebben mij namelijk verteld dat zij door de verzekeringsmaatschappij onder druk werden gezet om zo snel mogelijk tot een schikking te komen. Daarnaast weet ik dat de schatting van de aan slachtoffers van ongevallen uit te keren schadeloosstelling in sommige gevallen net opzettelijk werd gerekt om de slachtoffers te ontmoedigen en ertoe aan te zetten met onaangepaste financiële compensaties in te stemmen. Die getuigenissen doen mij vermoeden dat er inzake de bescherming van de rechten van de slachtoffers en hun rechthebbenden toch nog inspanningen moeten worden geleverd. Ik weet wel dat er in dat verband al een en ander is gebeurd. Zo meen ik bijvoorbeeld te weten dat er in het leerplan van de politiescholen aandacht wordt besteed aan de manier waarop het overlijden van een slachtoffer aan zijn nabestaanden dient te worden meegedeeld. Dat is een goede zaak, want als men de juiste woorden vindt voor het brengen van het slechte nieuws, zal het verwerkingsproces ook sneller kunnen verlopen. Naar verluidt moet de familie bij een auto-ongeluk echter jammer genoeg nog altijd zelf de persoonlijke spullen van het slachtoffer uit het wrak gaan halen, en het is ook de familie die zelf de nummerplaten moet verwijderen en naar de DIV moet terugsturen. 1. a) Kunt u dat bevestigen? b) Kan er geen algemene regel worden ingevoerd waardoor deze formaliteiten door bevoegd personeel worden afgehandeld, en pijnlijke of gênante situaties bij de dienst slachtofferhulp worden vermeden? 2. Naar verluidt komt het regelmatig voor dat verzekeringsmaatschappijen zich nauwelijks enkele dagen na het ongeval al bij de slachtoffers of hun rechthebbenden melden, terwijl die op dat ogenblik door de schok misschien nog niet echt in staat zijn om in te schatten wat de gevolgen zijn van de handtekeningen die zij op vraag van een maatschappij zouden zetten. In sommige gevallen zou er druk uitgeoefend worden op de slachtoffers en/of hun rechthebbenden, en zou men hun zeggen dat een handtekening niet betekent dat het dossier wordt afgesloten. Volgens mij vervallen straf- of burgerrechtelijke procedures echter wél als er een akkoord is met de verzekeraar van de tegenpartij. Ook de kosten van de medische verzorging en/of van de begrafenis die betaald moeten worden terwijl de bankrekeningen na een overlijden automatisch geblokkeerd worden, zouden door sommige werknemers van verzekeringsmaatschappijen als argument worden gebruikt om minder gunstige schikkingen op te dringen. a) Wat is uw standpunt daarover? b) Wordt er voldoende toezicht gehouden op de verzekeringsmaatschappijen?
Status1 réponse normale - normaal antwoord
Publicatie antwoord B159
Publicatiedatum30/04/2014, 20132014
Antwoord
Deze vragen betreffen de tussenkomst van de diensten slachtofferhulp en van de verzekeringsmaatschappijen bij verkeersongevallen en behoren tot de bevoegdheid van mijn Collega's van Justitie (vraag nr. 1281 van 21 februari 2014) en van Economie (vraag nr. 611 van 21 februari 2014, Vragen en Antwoorden, Kamer, 2013-2014, nr. 155) .