Verzekeringsmaatschappijen sluiten akkoorden met rechters om wettelijke Belgische Schaal van Invalid
Diverse meldingen komen binnen over politierechters, die akkoorden sluiten met verzekeringsmaatschappijen om de wettelijke Belgische schaal van Invaliditeit NIET toe te passen.
Enkele maanden geleden reeds, lekte uit dat een 100 tal gerechtsdeskundigen eerder ook al een dergelijk akkoord afsloten. Een stilzwijgend akkoord, om de wettelijke schaal dus NIET te gaan toepassen. De enige uitzondering die hierop gemaakt wordt, is bij arbeidsongevallen, maar dan beperkt voor de mensen die onder de 10 % blijven.
Het gevolg hiervan is, dat slachtoffers niet de schadevergoeding krijgen die ze nochtans verdienen. En die bij wet bepaald is.
En dat bovenop het feit, dat België onderaan de lijst bengelt, als het aankomt op de grootte van de schadevergoedingen. Inderdaad, in België krijgen de mensen een veel lagere schadevergoeding dan wat in het buitenland gangbaar is.
De politierechters worden hetzij rechtstreeks door de verzekeringsmaatschappijen benaderd, hetzij beïnvloed door 'verzekeringsrechters' (zie hierover ons ander artikel) die aandringen op "eenduidigheid" - als pion van de verzekeringsmaatschappijen. Ook de verzekeringsadvcaten doen goed hun best om hun standpunten over te brengen bij de magistraten.
Een groot deel van de rechters, dat het eigenlijk niet kwaad bedoelt, en niet persé in de boot van de verzekeringsmaatschappijen stapt, doet mee om reden van "de anderen doen het, ik zal het ook maar zo doen". Daar kan men zich toch serieuze vragen bij stellen ...
Het aantal "neutrale" rechters wordt met de dag kleiner. Ieder jaar wint het verzekeringskartel een beetje meer terrein.
De reactie op deze schrijnende toestand, waar van scheiding der machten absoluut geen sprake meer is, van Herman De Croo, Minister Van Staat, komt in deze context toch een beetje (...) over :
"Er bestaat een ombudsdienst die u gemakkelijk kunt identificeren zowel algemeen als een ombudsdienst voor de verzekeringen. Ik vermoed dat u daar met de gepaste documenten uw klachten kwijt kunt en dat zij daar gepast en objectief worden onderzocht. Deze diensten zijn uiteraard gratis en bemand door bevoegde ambtenaren. Tenslotte blijft er nog een rechtsstaat zoals de onze de mogelijkheid de rechtbanken op een gepaste wijze te vatten.
Als politicus kan ik mij echter nooit mengen in wat rechtstreeks of onrechtstreeks met het gerecht te maken heeft."
De Ombudsdienst geeft als enige reactie dat zij niet bevoegd is om hierin op te treden (zie hierover onze eerder verschenen artikels).
En in theorie kan je de rechtbanken vatten ja ... maar wat heb je er aan in de praktijk als bepaalde rechters zelf de wet niet toepassen en meeheulen met de verzekeringen ?
Het bewijs hiervan leveren ? Zeer eenvoudig. Alle vonnissen opvragen en kijken in welke mate de Belgische Schaal van Invaliditeit al dan niet toegepast werd. Zo zal snel duidelijk worden in welke regio's de problematiek het sterkst leeft. Dit is niet onze taak, maar de taak van de overheid. Een onafhankelijke onderzoekscommissie is dringend nodig in ons land om verdere misbruiken aan banden te leggen, alsook een sensibiliseringscampagne bij de magistraten over 'onzichtbare letsels' - zodat diegene die wel nog neutraal oordelen, zich niet meer laten vangen door de talrijke, maar intussen zeer doorzichtige bedrogstrategieën van verzekeringsartsen en koopbare gerechtsdeskundigen, die van de "rechtstaat" een aanfluiting maken.