Falende zelfregulatie in de medische sector - ook in België
Artsen dekken elkaar in. Dit is wereldwijd bekend. Dit geldt niet alleen bij het begaan van medische fouten, maar ook bij (gerechtelijke) medische expertises. Informatie laten verdwijnen en het opstellen van onjuiste of valse medische verslagen, is hierbij meer de norm dan de uitzondering. Het gevolg daarvan is, dat mensen nodeloos bijkomende pijn en schade lijden en dat hun letsels verergeren. In sommige gevallen leidt dit tot de dood. De hele familie lijdt hieronder.
“Alleen externe druk kan de falende
zelfregulatie van de medische sector
corrigeren.”
Johan Legemaate (2006)
jurist KNMG
SIN PUBLICEERT ZWARTE LIJST VAN ARTSEN DIE MEDISCHE FOUT BEGAAN
Op 25 september 2009 heeft de Groningse rechtbank besloten dat SIN-NL de zwarte lijst online mag houden. De rechter heeft destijds verklaard, dat:
SIN-NL in het kader van het bereiken van haar doel, waarbij zij- zoals zij heeft gesteld- door de medische sector wordt tegengewerkt omdat medische fouten en de gevolgen ervan in de doofpot worden gestopt en er in de medische wereld een cultuur van elkaar dekken bestaat, toekomt om, op stevige wijze de publiciteit mag zoeken en waarbij het haar, gelet op de aard van de gestelde tegenwerking toekomt om publieke figuren uit de medische wereld openlijk op hun verantwoordelijkheid aan te spreken en te beschuldigen, indien deze verantwoordelijkheden niet worden nagekomen. Daarbij is tevens van belang dat de zwarte lijst op de website van SIN-NL- die niet alleen namen van artsen, maar ook van politici en publieke figuren uit de gezondheidszorg omvat- er in zijn totaliteit toe strekt publiciteit en aandacht te genereren voor medische fouten en de wijze waarop daarmee tot op heden- in de visie van SIN-NL door de medische wereld wordt omgegaan.
Artsen schenden hun zorgplicht,een fundamentele wettelijke verplichting op basis van de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst.
De medische sector weigert structureel om eerlijke informatie en herstelbehandelingen te geven aan slachtoffers van medische fouten.
Dr. H. van Hulsteijn, voormalig vice-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten, dr. M. Kaljouw, voormalig voorzitter van de Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland en drs. G. Gallé, voormalig directeur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, hebben dit allen erkend 7 nov. 2007 en 23 april 2008.
Verwijdering van onze zwarte lijst is mogelijk na het geven van eerlijke informatie en herstelbehandeling, alsmede eventuele schadevergoeding. Tevens is registratie bij de Inspectie Gezondheidszorg, onderzoek en preventie van de medische fout noodzakelijk. Plaatsing van een arts op de lijst is mogelijk na aanmelding en zorgvuldig onderzoek. Tot SLOT wijzen wij alle artsen en bestuurders naar ons artikel over de zorgplicht.
Sinds oktober 2009 plaatst het Ministerie van VWS ook een zwarte lijst online. De eerste lijst was erg kort, omdat deze uitsluitend namen bevat van 25 artsen die door de tuchtrechter geschorst zijn. Inmiddels staan ook artsen die berispt zijn door tuchtcolleges op de VWS lijst.
Maar ook deze benadering is onvoldoende: de Orde van Medisch Specialisten heeft vastgesteld dat één op de twintig medisch specialisten disfunctioneert (Zorgvisie, april 2009).
6 januari 2010 stelt de Orde van Medisch Specialisten dat zij ook een zwarte lijst van ontslagen of verslaafde artsen heeft, doch deze is niet openbaar. Legio disfunctionerende artsen ontspringen de dans en brengen nog steeds schade toe aan patiënten. SIN-NL wil het publiek erop attent maken, dat veel artsen met opzet medische fouten verzwijgen, de slachtoffers aan hun lot over laten en desalniettemin niet door de rechter veroordeeld worden. Inmiddels staat op deze website van het BIGregister een lijst van namen van artsen die veroordeeld zijn door de tuchtrechter, dwz berispt, tijdelijk geschorst of definitief uit het BIG-register verwijderd.
Anno 2014 bestaat er nog steeds geen Europese zwarte lijst van falende en geschorste artsen.
Kan dit eventueel veroorzaakt worden door gebrek aan daadkracht van nationale en Europese politici alsmede van de Europese Commissie? Is er misschien sprake van bescherming van de falende artsen door hun old boys netwerk, oftewel vriendjespolitiek? Voor meer informatie over medische fouten en de positie van slachtoffers van medische fouten en nabestaanden zie: www.sin-nl.org en www.magiknueven.org voor Nederland en www.ieu-alliance.eu voor Europa en internationaal.
Volgens professor René Amalberti registreert 98% van de artsen medische fouten niet. Dit cijfer geldt wereldwijd. Over de resultaten van medische behandelingen van ziekenhuizen, huisartsen en andere sectoren van de gezondheidszorg is vrijwel niets bekend. Uit angst voor procedures noteren artsen hun medische fouten nauwelijks in de patientendossiers, Mr Legemaate oud-jurist artsenorganisatie KNMG. Wetenschappers erkennen dat 50% herhalingsfouten zijn. Deze fouten zijn vermijdbaar en verwijtbaar.
De situatie is zorgwekkend. De gehele medische sector en de Inspectie Gezondheidszorg laten slachtoffers aan hun lot over, geven geen eerlijke informatie en weigeren adequate medische hulp, zoals zij zelf volmondig toegaven. Het handelen van de medische sector en de Inspectie Gezondheidszorg is strafbaar volgens de Nederlandsewet.
Dit vormt de aanleiding voor de ongoing campagne Eerlijkheid Medische Fouten nu!,het opstellen van de zwarte lijst en het publiceren van het Zwartboek.
Het is duidelijk dat artsen te weinig lering trekken uit hun fouten.
Volgens de Rekenkamer Rapport Implementatie Kwaliteitswet Zorginstellingen (2009) faalt zowel de zelfregulatie van de medische sector als het toezicht door de Inspectie Gezondheidszorg. Ook is er onvoldoende inzicht in de risico’s voor patienten. De Europese Commissie schat dat bij 10% van de medische behandelingen fouten optreden en dus worden in Nederland jaarlijks 160.000 mensen slachtoffer van medische fouten in ziekenhuizen. 50% der fouten is vermijdbaar en verwijtbaar, Willems 2004.
Bron : http://www.sin-nl.org/