Ook bij medische fouten gaan de paraplu's open
Geneeskunde is boven alles een humane wetenschap. Artsen zijn ook mensen, en kunnen ook fouten maken. Letselschade of overlijden door een medische fout komt jammergenoeg regelmatig voor. De artsen betalen hoge verzekeringspremies om zich hiertegen in te dekken. We vroegen ons af, of er ook hier misbruiken bestaan, en stelden de vraag aan enkele advocaten gespecialiseerd in 'medische aansprakelijkheid'.
"We zien vaak heel trieste verhalen inderdaad," zo klinkt het. "Wie geen keiharde bewijzen heeft, kan een eerlijke schadevergoeding jammergenoeg vergeten. Aan de meeste dossiers beginnen we zelfs niet. De enige manier om een medische fout te bewijzen, is een andere arts te vinden die aantoont dat er sprake is van een medische fout. Niet-medisch geschoolden kunnen geen medische fout aantonen. Vaak zien we dat de paraplu's opengaan, en artsen elkaar toedekken - ook al is er wel degelijk sprake van een ernstige medische fout".
"Vaak krijgen we cliënten over de vloer, die na een operatie slechter af zijn dan tevoren. Na enkele weken of maanden komen ze dan bij een andere arts terecht, die hun zegt 'Oei oei oei meneer (of mevrouw), maar dat is het gevolg van uw operatie, die is verkeerd of niet goed uitgevoerd !'. Als we vervolgens met deze arts contact opnemen met de vraag of hij dit ook schriftelijk wil bevestigen, blijkt dit veelal niet mogelijk te zijn. Artsen weigeren om openlijk een collega van een fout te beschuldigen. Hierdoor wordt het recht van het slachtoffer op een eerlijke schadevergoeding geschonden. Het zou niet mogen zo zijn, maar het is courante praktijk waar we als advocaat weinig aan kunnen doen."