Zorg voor 100.000 euro dekking in rechtsbijstand
Wie een autoverzekering afsluit, vergeet vaak te kijken naar de kleine lettertjes.
Een van de belangrijkste kleine lettertjes is het bedrag waarvoor u verzekerd bent in rechtsbijstand.
We raden u aan om een dekking rechtsbijstand te nemen van 100.000 euro.
We leggen u ook uit waarom: een doorsnee autoverzekering voorziet 12.500 à 25.000 euro dekking voor particulieren. Een doorsnee autoverzekering voor zelfstandigen voorziet gemiddeld 50.000 euro dekking.
Dit lijkt veel, maar is vaak ontoereikend. Het gevolg daarvan is, dat u midden in de gerechtelijke procedure zonder budget rechtsbijstand komt te vallen. Dan zijn er slechts 2 mogelijkheden: u betaalt verder alle kosten uit eigen zak (wat in de meeste gevallen niet mogelijk is) of u stopt de gerechtelijke procedure. Het gevolg daarvan is, dat u nooit de schadevergoeding zal bekomen waar u recht op heeft.
Als u bij een auto-ongeval betrokken raakt waarbij er sprake is van letselschade, dat betekent lichamelijke schade die leidt tot een tijdelijke of blijvende invaliditeit en/of arbeidsongeschiktheid, dan kan dit leiden tot een gerechtelijke medische expertise *. Deze bestaat eenvoudig gezegd uit 2 luiken: eerst een medisch luik, waarbij de medisch gerechtsdeskundige een deskundigenverslag opstelt en indient dat de aard, duur en omvang van uw lichamelijke letsels en pijn beschrijft - vervolgens het tweede luik, dat over de berekening van de schadevergoeding voor uw letselschade gaat. Hier geven wij u een idee van de kosten die verbonden zijn aan zo'n gerechtelijke medische expertise :
Luik 1
- ereloon advocaat die u bijstaat tijdens het medische luik van de gerechtelijke procedure : 3.000 tot 10.000 euro (mogelijks meer in geval van problemen, vervanging deskundige, verzoek nieuwe medische expertise, enz.)
- ereloon bijstandsarts die u bijstaat tijdens het medische luik van de gerechtelijke expertise : 2.000 tot 10.000 euro (mogelijks meer in geval uw letsels pas na jaren kunnen geconsolideerd worden of in geval het meerdere en/of gecompliceerde letsels betreft waarvoor de bijstandsarts zich bijkomend moet informeren)
- ereloon gerechtsdeskundige die door de rechtbank wordt aangesteld (ja, zelfs als u in uw recht bent, moet u deze kost voorschieten) : 3.000 tot 10.000 euro (mogelijks meer in geval uw letsels pas na jaren kunnen geconsolideerd worden of in geval het meerdere en/of gecompliceerde letsels betreft waarvoor de gerechtsdeskundige zich bijkomend moet informeren)
- ereloon van de deskundigen die in opdracht van de gerechtsdeskundige aangesteld worden om bijkomende onderzoeken uit te voeren (weet dat de verzekeringsmaatschappijen bijna ALTIJD om bijkomende onderzoeken vragen) :
radioloog: 100 à 400 euro
neuroloog: 300 à 1.000 euro
psychiater: 500 à 1.500 euro
- ereloon van de deskundigen die u zelf aanstelt om uw schade aan te tonen, bijvoorbeeld een ergoloog die uw graad van arbeidsongeschiktheid bepaalt : 2.000 à 4.000 euro
U merkt dat u in normale omstandigheden voor een eenvoudig dossier al uitkomt op een kostenplaatje van 10.000 à 20.000 euro. Dan bent u pas halverwege !
Stel dat u na het indienen van het medisch deskundigenverslag om een bijkomend medisch onderzoek vraagt, dan komen hier nog enkele duizenden euro's bij. Stel dat u om een nieuwe, 2de medische expertise verzoekt, dan mag u alle bovenvermelde kosten verdubbelen. ALLES moet u door u voorgeschoten worden.
U begrijpt dat u er met 12.500 euro dekking rechtsbijstand niet komt en dat u zich met 25.000 euro aan een groot risico blootstelt.
En ... u bent na afloop van het medische luik HALVERWEGE.
Bovendien bestaat de mogelijkheid dat de verzekeringsmaatschappij, zeker in geval van ernstige (en dus dure) letselschade, beroep aantekent.
Luik 2
In geval het kleine % invaliditeit en/of arbeidsongeschiktheid betreft, zal de verzekeringsmaatschappij die u moet uitbetalen doorgaans bereid zijn om buiten de gerechtelijke weg om over te gaan tot schadevergoeding. In dit geval zijn uw advocatenkosten beperkt.
Hebt u pech, dan bent u vertrokken voor enkele jaren proceduren, conclusies opstellen, enz..
Het kostenplaatje is hierbij beperkt tot het ereloon van de advocaat, maar ... hij zal aanrekenen in functie van het bedrag van uw schadevergoeding. Bovendien zijn er advocaten die bovenop hun ereloon en kosten nog een bijkomende vergoeding vragen van 10 % van uw totale schadevergoeding.
Als u dan eindelijk denkt "oef ik ben er van af", bestaat opnieuw de mogelijkheid dat de verzekeringsmaatschappij beroep aantekent. Waardoor u uiteraard opnieuw voor enkele jaren vertrokken bent. 10 jaar wachten op uw schadevergoeding is niet ongebruikelijk.
Begrijpt u nu waarom rechtsbijstandsverzekeringen moeilijk doen als u vraagt om een eigen advocaat te laten aanstellen ? Voor hen is het veel interessanter om u wijs te maken dat dit niet kan of niet nodig is - zo besparen zij 15.000 à 100.000 euro per schadedossier. U bent degene die dan eindigt met weinig of geen schadevergoeding, en mogelijks levenslang pijn, doktersrekeningen, verminderde levenskwaliteit en arbeidskansen. Eens u een schikking aanvaard hebt, is er geen weg meer terug.
Wie kan rekenen, begrijpt het belang om zich maximaal te laten verzekeren voor rechtsbijstand.
Ongevallen zijn een bijzonder lucratieve bezigheid - de een zijn dood ...
* in een ander artikel op deze blog kan u lezen waarom het in uw belang is te kiezen voor een gerechtelijke medische expertise