Waarom verzekeringen jaren wachten met uitbetalen
Hoe langer een verzekering wacht met het betalen van provisies, of een eindregeling treft, hoe hoger de (gerechtelijke) intresten oplopen.
Men kan zich dus de vraag stellen: wat hebben de verzekeringen te winnen bij het eindeloze wachten en uitstellen van betaling ? Immers, zij weten veel sneller en veel beter dan uzelf hoeveel uw schadegeval hen op het einde van de rit zal kosten. Waarom dan onnodige gerechtelijke intresten riskeren ?
De eerste reden is puur psychologisch: het ontmoedigen van het slachtoffer. Als de financiële situatie van een slachtoffer dermate schrijnend wordt, zal dit sneller toehappen als een lage schadevergoeding voorgesteld wordt. Een verzekeringskwestie is slepend en enorm stresserend. Veel mensen willen op de duur alleen 'dat er een einde aan komt'. Bovendien kosten gerechtelijke procedures veel geld. Als de verzekering procedures eindeloos laat aanslepen, en een verkeersslachtoffer geen advocatenkosten meer kan voorschieten, of als het budget rechtsbijstand opgebruikt is, kan het verkeersslachtoffer zijn rechten niet meer laten gelden en moet het zich tevreden stellen met een aalmoes. Grote dossiers met een belangrijke invaliditeit of arbeidsongeschiktheid vereisen een ervaren advocaat. Een ervaren advocaat in letselschade factureert tussen 100 en 250 euro per uur. Daar komt sinds kort ook 21 % BTW bovenop. De kantoorkosten belopen vaak bijkomend 10 tot 20 % (of meer) op de aangerekende erelonen. Een groot dossier in handen laten van een advocaat zonder of met weinig ervaring in deze materie, heeft weinig zin. Beter het procederen dan beëindigen ... en noodgedwongen met lege handen achterblijven.
De tweede reden is financieel : de verzekeringsmaatschappijen verdienen geld met uw schadevergoeding. Immers, ze beschikken over talloze statistieken per soort letselschadegeval, vragen van bij de start naar uw inkomsten(verliezen), weten perfect hoe lang een behandeling gemiddeld duurt en wat de kosten daarvan zijn en kunnen zo vrij snel uw uiteindelijke schadevergoeding inschatten. De verzekeringsmaatschappij weet maar al te goed dat zij ooit bedrag X aan u zullen moeten uitbetalen. Ze zetten deze som aan de kant. Deze reserve wordt vervolgens geïnvesteerd. Zolang de procedure aansleept, brengt uw toekomstige schadevergoeding hen geld op - meer geld uiteraard dan de eventuele gerechtelijke intresten hen zullen kosten. Plus zij rekenen erop, dat een groot deel van de slachtoffers afhaakt, opgeeft, en een veel te lage schadevergoeding aanvaardt, waardoor ze dubbele winst maken. Uw schadevergoeding verrijkt dus verder de verzekeringsmaatschappijen.