top of page

Nationale Bank van België : "we zijn gebonden door beroepsgeheim"

Het was alweer een tijdje geleden dat we dit excuus gehoord hadden.

Maar geen nood - deze drogreden is nog steeds springlevend.

Zo wordt hij door de Nationale Bank van België aangehaald :

Aangezien we gebonden zijn door het beroepsgeheim, kunnen we niet dieper ingaan op uw vragen.

Het beroepsgeheim ? Een officiële overheidsinstelling die transparantie vereist, is 'gebonden door het beroepsgeheim' ?

Wat gaat men nog allemaal uitvinden om de Belgische burgers met een kluitje in het riet te sturen ? Geen nood, de NBB heeft een oplossing : vraag het eens aan het FSMA ...

1 x raden : ook het FSMA is 'gebonden door het beroepsgeheim' !

Het stilzwijgen bewaren is zowat het ergste wat je kan doen naar geloofwaardigheid toe ... zeker in een materie als deze :

Deze vragen aan de "toezichthouders" Nationale Bank van België en het FSMA blijven dus onbeantwoord :

  1. Op welke wijze ziet de FSMA concreet toe op de naleving van de Europese MiFID-gedragsregels ?

  2. Hoeveel waarschuwingen zijn er de voorbije jaren gegeven en aan wie en om welke redenen en welke gevolgen hebben die waarschuwingen concreet ?

  3. Welke administratieve maatregelen zijn er de voorbije jaren genomen, waarom, tegen wie en waaruit bestaan die maatregelen concreet ?

  4. Aan hoeveel verzekeringsmaatschappijen hebt u administratieve sancties opgelegd, waarom, aan welke maatschappijen en waaruit bestaan die sancties concreet ?

  5. Hoe / waar kunnen burgers deze informatie terugvinden en wat heeft de bevoegde minister concreet aangevangen met de bevindingen uit uw controles ?

Daarnaast stel ik me de vraag of verzekeringsmaatschappijen eigenlijk nog wel KUNNEN schadevergoedingen correct uitbetalen ? Immers, niemand krijgt een correcte vergoeding ?

Hierbij enkele vragen, waarop ik graag een antwoord ontvangen had :

  1. Op welke wijze controleert de FSMA concreet de financiële reserves die verzekeringsmaatschappijen verondersteld zijn te hebben om slachtoffers van een ongeval te kunnen uitbetalen ?

  2. Wat is op vandaag het KAPITAAL dat per verzekering jaarlijks beschikbaar is om gewonde / zieke / invalide mensen correct uit te betalen na een ongeval of arbeidsongeschiktheid in het kader van een verzekering gewaarborgd inkomen ?

  3. Verzekeringen zetten jaarlijks miljoenen (miljarden ?) euro’s in “reserve” om provisies aan gewonden te kunnen uitbetalen. Is dat geen verdoken vorm van belastingsontduiking ? Vooral nu blijkt dat mensen na een ongeval GEEN provisies krijgen ? Waar gaat dit geld naartoe ? Waaruit bestaat uw concrete controle op deze geldstromen ? Kan u per verzekering een overzicht bezorgen aub ?

  4. Hoe / waar kunnen burgers deze informatie terugvinden en wat heeft de bevoegde minister concreet aangevangen met de bevindingen uit uw controles ?

Tot slot blijkt het onmogelijk te zijn om een overzicht te bekomen van de aandeelhouders van de in België actieve verzekeringsmaatschappijen.

In het bijzonder is het niet duidelijk van welke verzekeringsmaatschappijen de Federale, Vlaamse, Waalse, Brusselse overheden / gewesten / … alsook andere overheidsinstellingen aandeelhouder zijn. Kan u zo’n overzicht bezorgen ?

Graag ontvang ik ook een overzicht van Belgische politici en mandatarissen die zetelen in de diverse Raden van Bestuur van de in België actieve verzekeringsmaatschappijen.

Samenvattend : wat plant u concreet te doen tegen het verzekeringsbedrog ? Als verzekeringen aan de basis, van bij de start dus, correct te werk zouden gaan,

zouden er ook geen gerechtelijke medische expertises meer nodig zijn. Dat zou justitie ontlasten en de slachtoffers een pak miserie besparen.

Featured Posts
Recent Posts
bottom of page