Het Laatste Nieuws over inbraken in medische dossiers door verzekeringsartsen

Ook verzekeringsartsen neuzen rond in uw medisch dossier

  • HAA

  • 23 januari 2020

  • 06u59

  • Bron: Belga

Medisch Verzekeringsartsen kunnen de digitale medische dossiers van patiënten inkijken. Informatie uit de medische geschiedenis van een patiënt, kan zo gebruikt worden om terugbetaling in een verzekeringsdossier te betwisten. Dat blijkt uit onderzoek van De Morgen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil het hele systeem nu herbekijken.

Verschillende patiënten getuigen aan De Morgen dat verzekeringsartsen, zonder hun medeweten en zonder hun toestemming, in hun elektronische patiëntendossier hebben gekeken. In een geval zijn er volgens de krant zelfs aanwijzingen dat een verslag in een dossier werd aangepast, in het voordeel van de verzekeringsmaatschappij.

Regelgeving

Alle ziekenhuizen werken tegenwoordig met elektronische patiëntendossiers, waarin ze alle medische gegevens van de persoon in kwestie bijhouden. De info kan ook gedeeld worden met andere artsen die de patiënt voor zich krijgt, waardoor bijvoorbeeld scans en foto’s niet telkens opnieuw moeten worden gemaakt. De regelgeving hierover is heel duidelijk: enkel artsen die op dat moment een behandelrelatie hebben met de patiënt mogen, mits toestemming van die patiënt, in het medische dossier kijken.

Maar ook dokters bij wie dat niet zo is, kunnen soms in die dossiers. “Dat kan ook niet anders”, klinkt het op het kabinet van minister De Block. “De dossiers volledig ontoegankelijk maken, kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. Dan zou een spoedarts bijvoorbeeld niet in het medisch dossier kunnen kijken van een patiënt die bij hem binnenkomt.”

Dossiersysteem

En dus kunnen, technisch gezien, alle dokters binnen een bepaald ziekenhuis of binnen een bepaalde groep ziekenhuizen die met hetzelfde dossiersysteem werken, in de dossiers van alle patiënten rondneuzen. Aangezien verzekeringsartsen in de meeste gevallen werkzaam zijn binnen een ziekenhuis, kunnen ook zij in die dossiers.

In een reactie zegt het kabinet-De Block dat het hele systeem moet herbekeken worden en aangepast waar nodig. “De minister kan wel beleid uitstippelen, maar het is aan de spelers op het veld om dat toe te passen. En als die dat niet doen, dan moet er tegen opgetreden worden.” Het voegt nog toe: “De digitale dossiers zijn niet de oorzaak van dit soort misbruik, al kunnen ze misbruik wel makkelijker maken. De schuldigen zijn de artsen die het systeem misbruiken.”

Bron : https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/ook-verzekeringsartsen-neuzen-rond-in-uw-medisch-dossier~a02faee0/

#EPDloginsprivacyloggingscozokws #dossiersantensAGdossierCallewaert #Demorgenonderzoekprivacymedischedossiers #guymeersmanphilippetackjohanbaekecolpaert

Featured Posts
Recent Posts