GDPR : als jij vraagt om geen medische gegevens op te slaan in een EPD, dan mag de arts geen info digitaal opslaan - dat geldt ook voor radiologie en labo tests

January 24, 2020

Kan ik een onderneming of organisatie vragen om de verwerking van mijn persoons-gegevens te beëindigen?

 

 

Antwoord

 

U hebt het recht om bezwaar te maken tegen de verwerking van uw persoonsgegevens en om een onderneming of organisatie te vragen daarmee te stoppen als ze gegevens verwerken:

  • ten behoeve van direct marketing;

  • ten behoeve van wetenschappelijk of geschiedkundig onderzoek en om statistische redenen;

  • in hun eigen rechtmatig belang of als ze een taak uitvoeren in het algemeen belang of ten behoeve van een officiële autoriteit.

Als u bezwaar maakt tegen direct marketing, moet de onderneming het gebruik van uw persoonsgegevens beëindigen en aan uw verzoek voldoen zonder een vergoeding te vragen.

Een onderneming of organisatie mag de verwerking van uw persoonsgegevens, ondanks uw bezwaren, echter voortzetten indien:

  • in het geval van verwerking ten behoeve van wetenschappelijk of geschiedkundig onderzoek of statistiek, de verwerking nodig is voor de uitvoering van een taak ten behoeve van het algemeen belang;

  • in het geval van verwerking die is gebaseerd op rechtmatige belangen of op de uitvoering van een taak in het algemeen belang of de uitoefening van een officiële bevoegdheid, de onderneming of organisatie kan bewijzen dat zij dwingende, rechtmatige redenen heeft die zwaarder wegen dan uw belangen, rechten en vrijheden. Er zal dus een afwegingstoets moeten worden gemaakt.

De onderneming moet u bij hun eerste contact met u inlichten over uw recht om bezwaar te maken.

 

 

 

Verwijzingen

  • Artikelen 7, 12 en 21; overwegingen 69 en 70 van de AVG

  •  

 

 

 

 

Bron : https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rights-citizens/my-rights/can-i-ask-company-organisation-stop-processing-my-personal-data_nl

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Tips : wat te doen na een ongeval ?

February 8, 2014

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now