Jaarverslag Unia: steeds meer discriminatie wegens handicap of gezondheids-toestand

June 24, 2019

Jaarverslag Unia: steeds meer discriminatie wegens handicap of gezondheidstoestand

 

BRUSSEL 24/06 - Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, heeft vorig jaar 8,7 procent meer dossiers geopend dan het jaar voordien. Globaal blijven raciale criteria de hoofdmoot uitmaken, maar steeds vaker kloppen mensen bij Unia aan voor discriminatie wegens hun handicap of gezondheidstoestand.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 "Mensenrechten in ere herstellen" dat Unia maandag voorstelt. Unia heeft vorig jaar 2.192 dossiers geopend. Dat zijn er 8,7 procent meer dan het jaar voordien. Tegenover 2013 (1.406) gaat het zelfs om een stijging van 64 procent. Onderverdeeld naar domeinen, situeren de meeste dossiers zich op het vlak van de toegang tot goederen en diensten (614), gevolgd door werk (510) en media & internet. 

Maar steeds vaker kloppen mensen ook bij Unia aan omdat ze zich gediscrimineerd voelen wegens hun handicap. Daar is het aantal dossiers gestegen met 17 procent en intussen zijn die dossiers goed voor een kwart van het totaal. Een gelijkaardige stijging is ook te zien bij mensen die gediscrimineerd worden door hun gezondheidstoestand. Het gaat dan om mensen die door ziekte uitvallen en daardoor ontslagen worden of mensen die geen verzekering kunnen afsluiten omdat ze kanker hebben of daarvan genezen zijn. Dat soort dossiers piekte vorig jaar naar 153 of 78,3 procent meer dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. 

 

24/06/2019 Auteur: DRM Bron: Belga

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Tips : wat te doen na een ongeval ?

February 8, 2014

1/1
Please reload

Recent Posts
Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now